Институциите не носят вина за смъртта на жертвите, загинали при взрива

...
Институциите не носят вина за смъртта на жертвите, загинали при взрива
Коментари Харесай

Съдът оневини държавата за жертвите от взрива в "Миджур"

Институциите не носят виновност за гибелта на жертвите, загинали при гърмежа в цех " Миджур " на " Видекс " АД край Горни Лом. Това следва от две решения на Административния съд във Видин, който гледа исковете на околните на част от жертвите по Закона за отговорността на страната (ЗОДОВ).

По едното дело ищците са трима, а по другото - двама. Всеки от тях упорства да получи 150 хиляди лева обезщетение за имуществени вреди, т.е. общо 750 хиляди лева. Исковете по ЗОДОВ са против Министерския съвет, Министерството на стопанската система, Министерството на околната среда и водите, Регионалната еко ревизия в Монтана и Главна дирекция " Национална полиция ". В исковите молби се твърди, че тези институции са нанесли вреди с незаконосъобразни актове, дейности и бездействия в завода за неутрализиране на муниции и произвеждане на взривни субстанции. Цехът за утилизация гръмна на 1 октомври 2014 година и 15 от работещите там починаха. Опустошението беше толкоз огромно, че починалите не можеха да бъдат разпознати. Тогавашният здравен министър Мирослав Ненков изясни, че всичко на мястото на гърмежа се е изпарило.

Решенията на видинския съд са написани през 2 дни - на 12 и на 14 декември. И по двете докладчик е арбитър Росица Славчева. Нейната дума не е последна и актовете й ще бъдат атакувани пред Върховния административен съд. Това изясни пред " Сега " юрист Александър Кашъмов, който съставлява ищците.

Според Кашъмов в правосъдните решения е подценено заключението на специалистите, които изясняват, че по силата на Отавската спогодба (конвенцията от 1997 година за възбрана на потреблението, складирането, производството и прехвърлянето на противопехотни мини и за тяхното унищожаване) противопехотните мини е трябвало да бъдат унищожени, а не утилизирани. Причината е, че утилизацията е развой с доста висок риск.

Отавската спогодба не разрешава друго с изключение на заличаване на противопехотни мини. А настрана разпитаният специалист споделя, че има разлика сред утилизация и заличаване и противопехотните мини не се утилизират, а единствено се унищожават. Ето какво споделя специалистът в последното съвещание на съда на 24 ноември: " Тези мини, които са съхранявани в складови условия също се унищожават посредством взривяване на полигони, защото дублирам, че те не са конструирани да се разглобяват след снемане от въоръжение. В тях се съхраняват високорискови детайли, като детонатори и това не е позволено и не се ползва. "

Договорът сред сдружението " Видекс " и гръцката компания " Акмон " за утилизация за мините е подписан на 10 юли 2008 година В него е указано, че би трябвало да се унищожат над 1,5 млн. мини от четири разнообразни типа - М2 (противопехотна, скачаща), М16 (противопехотна, скачаща), М14 (противопехотна, фугасна) и ДМ31 (осколочна, противопехотна с кръгово поражение). Според съда всички институции по веригата са си свършили работата. И виновни за гърмежа са в завода.

" Установява се, че взривяването е породено от първичен детонационен подтик, като при всички случаи е имало човешка активност за причиняване на гърмежа, а мащабите на гърмежа са в следствие на концентрация на взривни субстанции, експлозиви и произведения в пъти повече в сравнение с е носимостта в тротилов еквивалент на цеха, както и скупчване в цеха на нерегламентирано количество разнообразни по тип взривни субстанции. Установява се също по този начин, че целеустремено е съкращавано времето за осъществяване на обособените интервенции, осъществявани са действия в отклоняване от софтуерните указания, най-опасните интервенции като част от софтуерния развой не са се правили в бронекабината. Установява се, че са били нарушавани ограниченията за сигурност, като това е подценявано от ръководителите и даже е било инициирано от тях, а в деня на гърмежа управлението е принуждавало служащите да опитват с животозастрашаващи интервенции за икономисване на време, при наличните противопехотни мини, капсул детонатори и взривни субстанции в количество, доста превишаващо минималните количества, нужни за естественото и безвредно протичане на софтуерните процеси по време на работната промяна ", се споделя и в двете решения на административния съд.

Кашъмов уточни и че в подтекста на войната в Украйна и производството на оръжия тук към момента стои въпросът дали равнището на сигурност в промишлеността е задоволително високо.

Трудовите каузи

Заради нещастието околните на загиналите заведоха и трудови каузи против компанията " Видекс " АД, по които са им присъдени компенсации. Те надали в миналото ще ги получат, защото сдружението към този момент е без имущество.

По трите трудови каузи, с които " Сега " се срещна, Софийският областен съд е присъдил общо 1 083 760 лева обезщетение на наследници на част от починалите. Това са рекордни компенсации за подобен вид каузи. Адвокат Александър Кашъмов, който води делата, разяснява, че сумите са доста положителни и са показателни за възходящо схващане в правосъдната система за цената на човешкия живот.

Втора инстанция по тези каузи е Софийският градски съд. Там, става известно, едното от тях стои на трупчета към този момент над 3 години. То е оповестено за решение през октомври 2019 година от арбитър Рени Коджабашева и до през днешния ден не е решено. " Ръководството на съда от време на време връчва уведомителни писма на арбитър Коджабашева със лист с нерешени от нея каузи и указва периоди за приключването им. Въпросното трудово дело попада в тези описи. За да се подкрепи работата на арбитър Коджабашева, й е обезпечен и правосъден асистент. По предложение на ръководителя на съда Алексей Трифонов във Висшия правосъден съвет е формирано и дисциплинарно произвеждане ", разясниха пред " Сега " от съда.

Наказателното дело

Наказателното дело за гърмежа към този момент завърши на три инстанции - четиримата подсъдими бяха оправдани. 

На съд за нещастието бяха пратени четирима - бившият притежател на завода Валери Митков, служителката по сигурността на труда Палма Иванова, някогашният началник на работа Контрол на общоопасните средства (КОС) в Министерство на вътрешните работи Божидар Василев и тогавашният началник на дирекция " Международно следена търговия и сигурност " в икономическото министерство Ивелина Бахчеванова.

Какво твърдеше обвинителният акт по делото - вижте.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР